Webes és asztali alkalmazások

StP Kft.

Még 2005-ben, a főiskola befejezésével párhuzamosan kezdtem dolgozni itt.

Windows alkalmazásokat fejlesztettem Delphi 7 / Firebird környezetben. Nagyszerű mentorom volt N. Norbert, aki az elméletben megtanultakat segített a gyakorlatba is átültetni, mint például az adatbázisok tervezése, a programokban történő hibakeresés és párhuzamosan futó, közös erőforrásokat használó szálak biztonságos megvalósítása.

Készítettem kliens oldalra videó lejátszó, épületfelügyeleti szoftvereket, valamint a cég által tervezett berendezéseket monitorozó, konfiguráló, felderítő szerveralkalmazásokat is.

C4-Networks Kft.

2011-ben igazoltam át ide,  leginkább új kihívásokat kerestem.

Delphi 7 / MySQL környezetben kezdtem el fejleszteni nekik egy kis alkalmazást, amiből idővel egy meglehetősen összetett számlázó szoftver kerekedett: a csekk nyomtatástól kezdve, a banki és postai exportokon, egyenlegkezelésen, követeléskezelésen keresztül a már korábban meglévő, internetszolgáltatók műszaki provisioningjáért felelős webes rendszer alapján több tízezer ügyféllel rendelkező cégeknek havi szintű számlagenerálásig, sok minden belekerült. 

Itt kezdtem el webes fejlesztésekkel foglalkozni, a korábban említett provisioning rendszerben (tehát nem a nyílt webre): PHP, MySQL alapokon, némi vékony frontenddel. 

Itt is remek mentort sikerült találnom M. Balázs személyében, aki főképp az agilis problémamegoldás, az optimalizálás, illetve a Linuxok, hálózati üzemeltetés és infrastruktúrák világába nyertem komolyabb betekintést.

Párhuzamosan fejlesztettem a Windows-ra a számlázót, és a provisioning rendszert, amelyek 2017-re már országos lefedettségű internetszolgáltatók ügyviteli és műszaki munkáját könnyítették meg, összetett és több szerverre elosztott háttérfolyamatokkal, automatizmusokkal megtámogatva.

MySoftwares Kft.

A közös munkát akkor kezdtem el velük, amikor szabadúszó lettem, 2017 telén.

A csapatba bekerüléshez egy olyan feladatot kellett megoldani, ami bár nem követel szinte semmilyen framework vagy eszköz ismeretet, mégis nagyon kevesen tudják megugrani – a 15 jelentkezőből akkor 2-en tudtunk működő változatot produkálni, és csak az enyém volt, ami az elvárt tartományban (gyorsasággal és helyesen) működött.

Náluk egy vékony webes felület (C++-ban írt szerver oldali CGI-vel megtámogatva), valamint egy C++-ban, Windowsra készült vastag kliens (FLTK) fejlesztése, javítása és optimalizálása volt a feladat. Az adatbázis motor és több más részlet is egyedi implementáció, emiatt különös módon fel kellett kötnöm a nadrágot.

A mentorom itt B. Zsolt volt, igazi “öreg róka”, nálam évtizedekkel több tapasztalattal és elképesztően mély mérnöki ismeretekkel. A biztonságos fejlesztés és az  algoritmusok területén rengeteget tanultam tőle.

Azóta átvettem tőle a vezető fejlesztői staféta botot, új fejlesztőket toboroztam a csapatba, automatizált tesztek bevezetését szorgalmaztam sikerrel, rendszereztük a fejlesztéshez használt eszközöket és folyamatokat is, így a csapatmunka is sokkal hatékonyabb lett.

A szoftver webes szempontból biztonságosabbá tételében oroszlánrészem volt, és így sikeresen tudtuk teljesíteni a megrendelő által megkövetelt biztonsági auditot.